sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Omppuhillova!

Taas päästiin ruoka-aiheeseen! Joku intoutui ihmettelemään miten kukaan voi osata tehdä omenahilloa. Aivan hämmennyin tästä kun itse jokunen aika sitten askartelin kyseistä herkkua oikein onnistuneesti. Tästä kaikesta hämmennyksestäni kun selvisin, päätin tehdä nopsan esitelmä-tyyppisen postauksen omppuhillon väsäilystä. Helppoa mutta yksinkertaista tämäkin!

Tarvitset omenoita ja hillosokeria sekä puukon/omenaporan, kattilan, lirauksen vettä ja purkkeja. Mahdollisesti myös sauvasekoittimen tai blenderin jos tykkäät tasaisemmasta hillosta.

Pese omput ja kairaa siemenkodat huitshelkkariin. Voit myös veistää rupiset kohdat pois ja kuoria omput jos haluat, mutta itse en kokenut sitä tarpeelliseksi. Hyvä peseminen riitti. Mittaa suunnilleen omenoiden määrä että tiedät paljonko sokeria laitat. Itse keittelin kolmen litran kattilassa ja laitoin noin 3 dl sokeria per kattila.

Omput siis kattilaan, tehot täysille ja loraus vettä perään. Kun höyryä alkaa nousta kattilasta on aika kipata sokerit sekaan. Nyt vain sekoitellaan kunnes omput on muhjua. Tähän aikaa kuluu omenalajikkeesta riippuen jotakin 10 ja 20 min välillä. Kovat talviomenat vaativat siis pidemmän keittelyajan kuin kesäiset pehmoisemmat lajitoverinsa.


Kun omenat ovat muussaantuneet mielestäsi* sopivasti (*mielestäsi sen takia, että jotkut tykkäävät omenahillossansa selkeistä ompun palasista ja toiset taas eivät) on aika joko purkittaa tai vähän vielä soseutella. Itse tykkään kohtis tasaisesta hillosta joten surauttelin vielä sauvasekoittimella hilloa tasaisemmaksi. Osasyy surauttelulle oli myös se, että en kuorinut omppujani ja hillossani oli paljon muussaantumatonta kuorta.

Sur sur vaan!

Ja herkut purkkiin! Muistakaa pyyhkäistä reunojen väliin jäävät hillot pois että purkki on varmasti tiivis. Purkit ostin Anttilasta kun olivat niin perinteisiä ja nättejä.

4 kommenttia:

 1. Omppuhillo on ihanaa! Muru toi mulle reilusti omppuja joten voisinkin väsäillä niistä hilloa kans!

  VastaaPoista
 2. Jos on paljon omppuja niin ehdottomasti kannattaa tehdä hilloa! Se lämpöinen omppuhillon tuoksu joka täyttää koko kodin on jotakin aivan ihanaa. Ja jos on nättejä purkkeja niin niistähän saa ihania joululahjuksia. :)

  VastaaPoista
 3. Mä tein joku kuukausi sitten ekaa kertaa elämässäni omppuhilloa ja se oli ihan tosi helppoa. Vaivalloisempaa mitä marjoista tehty hillo, mutta helppoa silti.

  VastaaPoista
 4. Onhan tossa omppujen käsittelyssä oma vaivansa, mutta ei hillon tekemistä vaikeeks voi väittää mitenkään. Kyllä itse tehty on aina itse tehtyä. :) Nam!

  VastaaPoista